Buraki na zimę – jak zrobić sałatki z buraków? Sprawdzony przepis

Dodano:
Kiszone buraki Źródło: Shutterstock
Buraki na zimę to świetny i zdrowy sposób na urozmaicenie obiadów. Jak zrobić sałatki z buraków?

Buraki to warzywa, które zawierają mnóstwo wartości odżywczych i witamin. Mają zdolność wspomagania układu krwionośnego i stymulowania procesu tworzenia czerwonych krwinek. Dlaczego jeszcze warto włączyć je do diety i jak zrobić sałatki na zimę?

Wartości odżywcze buraków

Buraki to bardzo zdrowe warzywa, które zawierają:

  • żelazo
  • potas
  • cynk
  • magnez
  • witaminy z grupy B
  • witaminę A 
  • witaminę C
  • witaminę K
  • kwas foliowy
  • flawonoidy
  • cholinę

Właściwości zdrowotne

Buraki to warzywa, który poprawiają morfologię i parametry krwi. Wywierają bardzo korzystny wpływ na działanie układu krwionośnego, wspomagają pracę serca, obniżają poziom „złego” cholesterolu, wspierają kości, zęby i funkcjonowanie mózgu.

Oprócz tego dzięki zawartości witaminy C wspierają odporność, zapobiegają infekcjom i chorobom. Sprzyjają również zwalczaniu wolnych rodników i działają antynowotworowo.

Co zrobić z warzyw?

Buraki można wykorzystać na wiele sposobów, robiąc z nich surówki do obiadów, zupy-krem, chłodniki, barszcz ukraiński, botwinkę oraz przetwory. Bardzo dobrym pomysłem na zimę są sałatki z buraków, które pomagają zachować witaminy, mikroelementy i składniki odżywcze zawarte w warzywach.

Jak zrobić buraki na zimę?

Buraki na zimę można zrobić w formie sałatek, które się wekuje, dzięki czemu mogą przetrwać kilka miesięcy w nienaruszonym stanie. Do najpopularniejszych sałatek z buraków należą te z dodatkiem papryki czy cebuli, które zawierają dużo witaminy C i wspomagają układ odpornościowy. To dobry dodatek do dań w czasie sezonowych infekcji, gdy osłabiony organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia.

Przepis na buraki z papryką

Aby zrobić sałatki z buraków i papryki, nie potrzeba dużo czasu. Weki można przygotować w prosty sposób w domu, bez większych nakładów pracy. Jak to zrobić?

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1,5 kg papryki
  • 5 cebul
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki octu
  • 12 liści laurowych
  • 12 ziel angielskich

Przygotowanie:

  1. Buraki obieramy i wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy je dopóki nie staną się miękkie
  2. Następnie odstawiamy je do odstawienia, a w tym czasie przygotowujemy paprykę i cebulę
  3. Paprykę i cebulę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na oleju, by cebula lekko się zeszkliła, a papryka zmiękła
  4. Gdy buraki ostygną, ścieramy je na tarce, która ma grube oczka
  5. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, cukier i chwilę razem gotujemy
  6. Następnie odstawiamy z ognia i czekamy aż składniki się przegryzą
  7. Po około godzinie napełniamy wymyte i wyparzone słoiki sałatką i zakręcamy zakrętkami
  8. Gotowe słoiki wekujemy w piekarniku lub garnku z wodą
  9. Gotowe!

Sałatkę można przygotować także z dodatkiem cukinii.

Jak wekować słoiki?

Słoiki można pasteryzować w garnku z gorącą wodą albo w piekarniku:

  1. Do garnka wkładamy słoiki, by nie stykały się ze sobą, a następnie wlewamy wodę tak, aby sięgała do zakrętek. Czekamy aż woda się zagotuje i gotujemy słoiki około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i stawiamy do góry dnem. Dobrze też je przykryć ręcznikiem i zostawić na całą noc.
  2. Do zimnego piekarnika wstawiamy słoiki tak, by nie stykały się ze sobą. Ustawiamy temperaturę 120-130 stopni Celsjusza i nastawiamy piekarnik na opcję góra-dół. Pasteryzujemy słoiki około 20 minut (od momentu osiągnięcia przez piekarnik ustawionej temperatury), a następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy je jeszcze w cieple na kolejne 30 minut. Później wyciągamy słoiki i stawiamy do góry dnem. Okrywamy ręcznikiem i zostawiamy na noc. Po tym czasie możemy schować je do spiżarni.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...