Buraki na zimę – jak zrobić sałatki z buraków? Sprawdzony przepis
Buraki to warzywa, które zawierają mnóstwo wartości odżywczych i witamin. Mają zdolność wspomagania układu krwionośnego i stymulowania procesu tworzenia czerwonych krwinek. Dlaczego jeszcze warto włączyć je do diety i jak zrobić sałatki na zimę?
Wartości odżywcze buraków
Buraki to bardzo zdrowe warzywa, które zawierają:
-
żelazo
- potas
- cynk
- magnez
- witaminy z grupy B
- witaminę A
- witaminę C
- witaminę K
-
kwas foliowy
- flawonoidy
- cholinę
Właściwości zdrowotne
Buraki to warzywa, który poprawiają morfologię i parametry krwi. Wywierają bardzo korzystny wpływ na działanie układu krwionośnego, wspomagają pracę serca, obniżają poziom „złego” cholesterolu, wspierają kości, zęby i funkcjonowanie mózgu.
Oprócz tego dzięki zawartości witaminy C wspierają odporność, zapobiegają infekcjom i chorobom. Sprzyjają również zwalczaniu wolnych rodników i działają antynowotworowo.
Co zrobić z warzyw?
Buraki można wykorzystać na wiele sposobów, robiąc z nich surówki do obiadów, zupy-krem, chłodniki, barszcz ukraiński, botwinkę oraz przetwory. Bardzo dobrym pomysłem na zimę są sałatki z buraków, które pomagają zachować witaminy, mikroelementy i składniki odżywcze zawarte w warzywach.
Jak zrobić buraki na zimę?
Buraki na zimę można zrobić w formie sałatek, które się wekuje, dzięki czemu mogą przetrwać kilka miesięcy w nienaruszonym stanie. Do najpopularniejszych sałatek z buraków należą te z dodatkiem papryki czy cebuli, które zawierają dużo witaminy C i wspomagają układ odpornościowy. To dobry dodatek do dań w czasie sezonowych infekcji, gdy osłabiony organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia.
Przepis na buraki z papryką
Aby zrobić sałatki z buraków i papryki, nie potrzeba dużo czasu. Weki można przygotować w prosty sposób w domu, bez większych nakładów pracy. Jak to zrobić?
Składniki:
- 3 kg buraków
- 1,5 kg papryki
- 5 cebul
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki octu
- 12 liści laurowych
- 12 ziel angielskich
Przygotowanie:
- Buraki obieramy i wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy je dopóki nie staną się miękkie
- Następnie odstawiamy je do odstawienia, a w tym czasie przygotowujemy paprykę i cebulę
- Paprykę i cebulę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na oleju, by cebula lekko się zeszkliła, a papryka zmiękła
- Gdy buraki ostygną, ścieramy je na tarce, która ma grube oczka
- Wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, cukier i chwilę razem gotujemy
- Następnie odstawiamy z ognia i czekamy aż składniki się przegryzą
- Po około godzinie napełniamy wymyte i wyparzone słoiki sałatką i zakręcamy zakrętkami
- Gotowe słoiki wekujemy w piekarniku lub garnku z wodą
- Gotowe!
Sałatkę można przygotować także z dodatkiem cukinii.
Jak wekować słoiki?
Słoiki można pasteryzować w garnku z gorącą wodą albo w piekarniku:
- Do garnka wkładamy słoiki, by nie stykały się ze sobą, a następnie wlewamy wodę tak, aby sięgała do zakrętek. Czekamy aż woda się zagotuje i gotujemy słoiki około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i stawiamy do góry dnem. Dobrze też je przykryć ręcznikiem i zostawić na całą noc.
- Do zimnego piekarnika wstawiamy słoiki tak, by nie stykały się ze sobą. Ustawiamy temperaturę 120-130 stopni Celsjusza i nastawiamy piekarnik na opcję góra-dół. Pasteryzujemy słoiki około 20 minut (od momentu osiągnięcia przez piekarnik ustawionej temperatury), a następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy je jeszcze w cieple na kolejne 30 minut. Później wyciągamy słoiki i stawiamy do góry dnem. Okrywamy ręcznikiem i zostawiamy na noc. Po tym czasie możemy schować je do spiżarni.